En büyük organımız hangisi?
Muhtemelen birçoğunuz beyin karacaciğer kalp vs. gibi organları düşündünüz… Ama hiç tahmin etmediğiniz bir organınız en büyük olanı : Cildiniz … Peki bu kadar büyük bir organ aynı zamanda ne gibi fonksiyonlar yükleniyor? Her şeyden önce en sevdiğiniz ve modası hiç geçmeyen giysiniz yani dış dünyayla arayüzünüz… Yani kainatla temas kurduğunuz bir duyu organı… Dış dünyadan gelen uyaranlar en önce cildinize ulaşıyor ve oradan gerekli reseptörler tarafından elektriğe dönüştürülerek beyninize iletiliyor. Sıcak ; soğuk ; acı ; kaşıntı ; yanma gibi duygular olarak hissediyorsunuz bu uyaranları… İkincisi vucut bütünlüğünüzü koruyan bir örtü olarak dış dünyadan gelen saldırıların ilk karşılandığı bir savunma hattı… O yüzden bağışıklık sisteminin önemli bir parçası ; bir çok ajan vücut içine giremeden daha deri yüzeyinde elimine edilerek hastalık oluşmasına engel olunur…Ultraviyole ışınları gibi kozmik ışınları melanositler aracılığıyla perdeler böylece zarar görmessiniz…
Peki bu en büyük organ başka neler yapıyor? Cilt üzerindeki dokunma reseptörleri cisimlerin nitelikleri hakkında bilgi almanızı sağlıyor sözgelimi bir cisme dokunarak tahta mı yoksa demir mi olduğunu anlıyabiliyorsunuz… Ayrıca vücudun sıvı-elektrolit dengesinin korunmasında hayati rol oynuyor ; gerektiğinde ter ile toksinleri atarak kanınızın arındırılmasında böbrekler kadar etkin olabiliyor…. Ayrıca vücudun ısı dengesinin sabit tutulmasında bir tür termostat görevi yükleniyor aşırı ısındığınızda damarları genişleterek ve terleme yoluyla vücudu serinletiyor….
Bir başka görevi estetik yönden… Sizin başka insanlara güzel görünmenizi sağlıyor…Cildi güzel görünen birey diğer bireylere güzel ve sağlıklı görünüyor bu da eş seçiminde şansını artırıyor yani üreme fizyolojisi için de hayati…Cinsel hazlar yine deri aracılığıyla yaşanıyor aşkın birinci şartı dokunmak…Güzelliğin en büyük faktörlerinden birisi cilt güzelliği o yüzden hanımlar yılda milyarlarca dolarlık kozmetik ürünler tüketiyorlar… Kleopatra cilt güzelliği için süt banyoları yaparmış tarihte…
Daha fazlası da var… Bazı vitaminlerin üretim yeri deridir… Mesela vücuttaki D vitamininin %90’ı 7-dehidrokolesterol güneş ışınları sayesinde D vitaminine dönüşerek deride depolanır… Ayrıca arbonhidrat ve yağ metabolizmasında önemli rol oynar… Enerji fazlalığında deri altında yağ depolayarak ilerisi için saklar. Aynı zamanda besin kıtlığında bu yağları serbestleştirerek enerjiye çevirir…
Daha birçok ince görevleri olan bu en sevgili organınıza iyi bakın çünkü o sizin en iyi giysiniz …
Uzm.Dr.Cengiz Koçak