WhatsApp

Artroplasti (Protez Cerrahisi)

Artroplasti hastalıklı ve fonksiyonlarını kaybetmiş bir eklemin cerrahi yolla yeniden şekillendirilmesi veya oluşturulmasıyla tekrar iş görebilir hale getirilmesidir.Eklem protez cerrahisi artık yeterli iş göremeyen eklemin cerrahi bir işlemle çıkartılıp yerine yapay bir eklemin yerleştirilmesi işlemidir. Protez cerrahisi, eklem hareket kısıtlılığı ve eklem ağrısı şikayetlerini giderilmesinde uygun hasta grubunda en etkili çözüm metodudur.

Günümüzde birçok eklemin cerrahi olarak değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Bunlar başlıca kalça ve diz eklemi olmak üzere, omuz, dirsek, ayak bileği eklemleridir.

Artroskopik Cerrahi

Artroskopi, özel optik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir. Artroskopi eklemlerin içine 1 cm'li 2 veya 3 delik ile girilerek yapılan kapalı cerrahi işlemdir. Ayrıca tenisçi dirseği ve karpal tünel sendromu gibi eklem harici hastalıklarda da uygulanabilmektedir.

Başlıca uygulamalarımız:

Diz Artroskopisi
-Menisektomi
-Menisküs Tamiri
-Ön ve Arka Çapraz Bağ Tamiri ve Revizyonları
-Mozaikplasti (Kıkırdak Nakli)
-Yan Bağ Tamirleri
Ayak Bileği Artroskopisi
-Mozaikplasti (Kıkırdak Nakli)
-Kireçlenme
-Ostrigonum Sendromu (Arka Ayak Artroskopisi)
Kalça Artroskopisi
-İmpingement Sendromu
Omuz Artroskopisi
-İmpingement Sendromu
-Rotator Cuff Tamiri
-Bankart Lezyonu
-SLAP Lezyonu
-Tekrarlayan Omuz Çıkıkları

El Bileği Artroskopisi

-TFCC Onarımı
-TFCC Debridmanı
-Karpal Tünel Sendromu (El Bileği Sinir Sıkışması)

 

Spor Yaralanmaları

 

Spor yaralanmaları sadece ciddi spor dalları ile uğraşılırken değil, günlük hayatta da olabilen sakatlanmalardır. Spor yaralanmaları bazı yaralanma tiplerine verilen genel bir isimdir. En yaygın spor yaralanmaları:

1. Ayak ve el bileği Burkulmaları

2. Diz bağ yaralanmaları

3. Aşil tendonu yaralanmaları

4. Omuz kapsül ve kas yaralanmaları

5. Dirsek Bölgesi Tendon Problemleri

6. Bel ve sırt bölgesinde meydana gelen incinmeler

7. Kemik Çatlak ve kırıkları

8. Eklem Çıkıkları

Bu rahatsızlıkların tedavisinde istirahatten ilaç tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, enjeksiyon tedavileri ve cerrahi tedavilere kadar uzanan tedavi protokolleri uygulanmaktadır.

Pediatrik Ortopedi 

16 yaş altı çocukların; yürüme bozuklukları, ayak sorunları, doğuştan deformiteleri, kısalıklar, gelişimsel kalça çıkığı ve omurga rahatsızlıklarının takip ve tedavisi ,yine CP(Serebral Palsi) li çocukların takip ve tedavisi ve cerrahi müdahaleleri yapılmaktadır.

Travma Cerrahisi

Düşme, çarpma, burkulma gibi her insanın gündelik hayatta sıklıkla karşılaşabileceği nedenler dışında trafik kazaları (araç içi veya dışı), ev ve iş kazaları, spor yaralanmaları, ateşli silah yaralanmaları ve doğal afetler (deprem, göçük altında kalma vs.) gibi çok farklı nedenlerle bu yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Travma sonucu oluşabilecek ortopedik yaralanmalar kırıklar, eklem çıkıkları, kemik ve eklem çevresindeki yumuşak doku (kas-tendon-bağ, damar ve sinir) yaralanmaları şeklinde izole ya da birliktelik gösterebilecek bir biçimde meydana gelebilir. Travmatik yaralanmaların uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda kırıklara özgü yanlış kaynama veya kaynamama gibi komplikasyonlar dışında, enfeksiyon, eklem hareket kısıtlılığı ve kireçlenme, hatta uzuv (ekstremite) kaybı gibi problemlerle karşılaşılabilir. Hastanemizde uygulanan tedavinin amacı vücut bütünlüğünü sağlamak, ilgili bölgenin fonksiyonlarını geri kazandırmak ve tüm bunları kişiyi en kısa sürede aktif gündelik yaşantısına döndürebilecek hale getirebilmektir.

Başlıca uygulamalarımız:

-Kalca kırıklarıcerrahisi

Özellikle ileri yaşta kalça kırıkları yüksek risk taşımaktadır. Bu hastalarımızda açık cerrahi işlem yapmadan, fiksator dediğimiz kalça eklemini koruyucu cerrahi tedavi ile hastalarda kanama riski ve enfeksiyon riski en alt seviyeye indirilmiştir.

-Diz Kırıkları ve Çıkıkları Cerrahisi:

Diz ve çevresi kırıklarında erken basmaya uygun cerrahi tedavi ile iyileşme çok hızlı olmaktadır.

Ayak Bileği Kırıkları ve Çıkıkları:

Ayak bileği kırıklarında ilk 8 saatte yapılacak erken cerrahi tedavide başarı oranı oldukça yüksektir.

-Dirsek, Omuz Kırıkları ve Çıkıkları

-El Bileği Kırıkları

Ayrıca el bileği skafoid kırıklarında perkutan dediğimiz kapalı cerrahi işlem ile el bileği fonksiyonlarında hiç kayıp yaşanmamaktadır.

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ayak ve ayak bileği bölgesi sorunları denildiğinde akla sıklıkla ayak ve ayak bileği burkulmaları, tendon-bağ sorunları, düz taban, çukur taban, ayakta baş parmak deformiteleri, taban ve topuk ağrıları gelmektedir. Ayak bileği bölgesinde ortopedik cerrahi girişimler sıklıkla dejeneratif hastalıklar, ayak bileği kırık ve çıkıkları, spor yaralanmaları, bağ- tendon problemleri ve kıkırdak yaralanmalarına yönelik uygulanır. Ayak cerrahisi ise ayak baş parmağı ve diğer küçük parmak deformiteleri, çocuk ve erişkinlerde düz tabanlık, diyabetik ayak, romatolojik ayak sorunları, tendon problemleri, topuk problemleri, yürüme bozukluğuna yol açan ayak deformiteleri, doğumsal deformiteler, ayak bileği kıkırdak lezyonları, spor yaralanmaları, parmak ve tırnak bozuklukları, topuk kırıkları ve buna bağlı sekeller gibi pek çok probleme yönelik uygulanmaktadır.

 

Halluks Valgus

Halluks Valgus ayak baş armağında meydana gelen, ilerleyici şekil bozukluğudur. Tam sebebi belli olmamakla birlikte ailevi yatkınlık vardır. Uzun süreli dar ve sivri topuklu ayakkabı giyenlerde daha sık görülür. Hastalık; zamanla diğer parmaklarda da bozulmaya yol açar. Halluks valgus her yaşta görülmekle beraber ileri yaşlarda daha sık görülür. Halluks valgus hastalığında; zamanla yürüme güçlüğü başlar. Hastalık ilerledikçe hastalar ayakkabı giymekte zorlanır ve günlük hayatını sürdüremez hale gelir. Silikon makara ve gece atelleri ile hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılabilir. Kesin tedavisi cerrahi operasyondur.

Topuk Dikeni 

Topuk dikeni, çok sık görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Hastaların en büyük şikayeti sabah kalktıklarında yürürken topuktaki şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar birkaç adım attıktan sonra azalmaya başlar. Topuk dikeninin sebebi; ayak tabanındaki tendonların aşırı gerilmesi ve buna bağlı olarak kalkaneus dediğimiz topuk kemiğindeki kireçlenmedir. Bilinen bir nedeni olmamakla beraber sert tabanlı ayakkabı giymek, çok ayakta kalmak, taban düşüklüğüne sahip olmak bir kaç nedenden biridir. Tedavisinde; ön planda tıbbi tedavi ve fizik tedavi uygulanmalıdır. ESWT denilen yöntemle topuk dikeni kırılmaya çalışılır. Tıbbi tedavi ile sonuç alınamayan hastalarda; cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Cerrahi tedavide aşırı gergin tendonların gevşetilmesi ve topuk dikeninin alınması kesin ve kalıcı tedaviyi sağlamaktadır.

 

Sinir Sıkışmaları

Karpal Tünel Sendromu: El bileği seviyesinde sinir sıkışmasına bağlı baş parmak işaret parmağı ve orta parmakta uyuşma ve güç kaybı meydana gelmesidir. Tedavisinde tıbbi tedavi ile sonuç alınamaz ise cerrahi tedavi uygulanır.

Kubital Tünel Sendromu:

Dirsek seviyesinde sinir sıkışmasıdır. Yüzük parmak ve serçe parmakta uyuşma ve güç kaybı olur. Tıbbi tedavi ile şikayetler devam ederse cerrahi tedavi uygulanır.

Tarsal Tünel Sendromu:

Ayak bileğindeki sebepsiz ağrı ve uyuşmaların nedenlerinden biridir. Tıbbi tedavi ve cerrahi tedavi ile başarılı sonuçlar alınır.

 

Mikrocerrahi: Tendon damar sinir yaralanmalarında yüksek büyütmeli mikroskoplar yardımıyla yapılan cerrahi işlemlerdir. Akut yaralanmalar ve kronik yaralanmalardaki sekel durumlarında uygulanabilir.